24 de febr. 2009

Darwin i els videojocs


Amb l'arribada de l'Street Fighter IV vaig retrobar-me, de sobte, amb una problemàtica que havia oblidat (sí, he pecat): la creueta. Vestigi de les primeres generacions, la creueta ara es veu relegada a un segon terme incomprensible. Podríem dir que hem assistit a la mort de la creueta. Però, tot i morta (i enterrada), la seguim trobant als pads d'última generació. Inoperant, sí, tosca, també, però hi és.

Podríem argumentar (com ho faria Darwin) que la creueta està destinada a desaparèixer, que no és més que la reminiscència que altres camps de batalla feien explícitament necessaria per a la supervivència (us imagineu jugar un Tetris amb stick? Un Space Invaders? Un Megaman? Amb la dificultat matemàtica d'aquells dies passaríem a engreixar la llegenda de la selecció natural en el que tardem a dir "Ictiosaure"). La creueta quedaria així relegada a borrissol corporal, a ungla dels dits del peu (i perdoneu el desagraït paral·lelisme). Però sabeu què? No ho crec.

El motiu pel qual la creueta segueix present, i no la treiem dels pads de nova generació és perquè, simplement, no podem. És més que una simple eina de control, s'ha convertit en una icona, en alguna cosa que simbolitza els videojocs per si mateixos, i ens remet als millors temps, els temps en què, si ens ho passàvem bé, era bo, i on gripaus esteroidats convivien amb lampistes bicromàtics. Ens reconforta saber que, per molt que ens allunyem d'aquella època, la creueta sempre hi és (tot i que quan en depenem ens decepcioni). Treure-la ens provocaria una sensació de blasfèmia tal cap a tot el que representa que hauríem de dedicar la resta de les nostres (llavors) miserables vides a la redempció.

Tothom necessita ídols, per molt decepcionants que resultin cara a cara.

5 comentaris:

Jim J. Sloan ha dit...

La creueta ha passat a convertirse en l'actor secundari de l'acció de jugar. Hi és, et mira desitjant que el dit gros de la teva ma esquerra es passi de llarg i l'acarici suament ni que sigui unes dècimes de segon. La creueta sap que no la tocaràs a propòsit, hauras d'inserir a la teva màquina de divertir un joc que hagi assignat alguna petita funció secundària o de menú per la creueta.

Recordem que la creueta va nèixer quasi amb les Game & Watch de la Nintendo... les G&W van morir fa temps. Doncs, la creueta ha mort també? Personalment, crec que no, que la creueta encara ens ha de proporcionar moltes hores de diverssió i, si bé la XBOX té la creueta més incòmode que he utilitzat en anys, la PS3 encara conserva una creueta molt decent de la cual encara se'n podria treure molt de suc.

Per cert, el joc de no cagar-se als pantalons no es tan difícil, és més aviat massa lògic. Tant que un cop has aconseguit asseure't a la tassa et pots acabar cagant a sobre perquè no t'has abaixat els pantalons.

Jo vaig aconseguir cagar, i casualment jo també necessitava molt anar de ventre mentre me'l passava, així que em va servir com a inspiració.

sesi ha dit...

Se li podria treure molt de suc... però llàstima que no se li tregui. Personalment crec que hem oblidat com programar bé per una creueta, i també com construir-ne de decents. Per què entre la creueta de Snes i la de Play 3 hi ha irònicamenbt un abisme...

Ryu_gon ha dit...

Jo sempre he estat defensor de la creueta, fins i tot quan va sobrevenir la moda dels Dual Shock i el seva cancerígena propaganda. Un stick mai de la vida serà tant precís com una creueta, de la mateixa manera que una creueta ho serà tant com un Arcade stick, eina que permet marcar les direccions perfectament i que pels Beat'm ups és el millor que hi ha amb diferència (tot i el xocant que suposa en un inici).

Precisament, ara amb l'SFIV m'estic trobant de nou en aquest etern debat. Capcom ho ha fet molt bé, com ja passava en l'HD Remix aquí l'Stick respòn bastant bé. Dic bastant perquè la seva forma ergonòmica sempre invita el dit a reposar, contra la rudesa de la creueta, experta en provocar l'aparició de butllofes importants. Ara bé, arriba el moment en què has de fer l'ultra d'en Zangief, estàs jugant pel live i els dos esteu fotuts de vida. Saps que la creueta no et fallaria però, AH, quan sembla que l'stick s'està convertint en un bon aliat: patam! te l'ha fotut. No hi ha ultra i pel camí et menges un traicionar Sonic boom.

Estic per comprar-me el pad de l'SFIV que ha sortit exclusiu per 360 amb una creueta de veritat!

Ubeinn ha dit...

Jo estic bastant content amb la creueta del meu sixaxis... de fet tendeixo a jugar més amb la creueta que amb el stick sempre que la ambivalència és possible, però crec que estem perdent de vista que la creueta és una manera de control adequada per a uns jocs molt determinats.

La preponderància de jocs que es desenvolupen en plans 3d i no sobre 2d, on el moviment no es pot confinar a només 8 direccions, és el que està relegant la creueta a l'oblit. No obstant, cal esmentar que cada cop més els jocs 3d implementen usos per a la creueta com navegació de menús -em vé al cap el joc amb els millors menús de l'història del medi segons el meu parer, Dead Space- o la selecció d'objectes.

El videojoc com a medi avança, i -ara polemitzaré una mica- de la mateixa manera que no ens queixem de que hi hagi més botons en els pads de les nostres caixes llestes, no crec que ens haguem de queixar de que la creueta s'utilitzi poc. És un instrument per a unes funcions adequades, extremadament útil en un Street Fighter però no tant ja en un Devil May Cry -exagerant el contrast-; no arriba als nivells d'especialització de mètodes d'input més estrafalaris com els dels jocs musicals i per això no crec que haguem de patir per la seva desaparició.

És una eina compacta i la generalització de software que o bé es desenvolupa sobre 2d -des de Rockman 9 fins a Odin Sphere passant per Lumines- o bé que necessita quatre botons més per un esquema de control ergonòmic -l'anteriorment esmenat DMC- fa que sigui extremadament d'útil d'incorporar a un pad. A més a més és obvi que en portàtils és essencial.

Ah, i si et queixes de la creueta de la ps3 dient que la de la snes era millor ets un animal! a mi em sortien butllofes fent shoryukens al Street Fighter 2 però al 4 em surten cosa fina tu, i sense butllofes!

Aquest jovent d'avui en dia...

sesi ha dit...

Amb el de Snes et sortien butllofes? No seria que jugaves amb un pad marca Nontiendo? (XDDD) A mi l'ús de la creueta com a shortcuts alternatius a sistemes de selecció de menús més complexos i farragosos em sembla de puta mare, només denuncio la incomoditat d'aquesta creueta, i la desaparició de les diagonals. Defenso que de les 3 plataformes de sobretaula actuals (si és que se'm permet comptabilitzar la Wii) és l'única creueta amb totes le lletres, però pel meu gust a anys llum d'aquella de Snes. Una de dues, o la de Snes la vaig matxacar tant que els hadoukens i kamehame's sortien només inclinant el pad a mode de sixaxis (XD) o sóc un animal (o potser ambdues).

És normal que tal com van les coses la creueta s'infrautilitzi, el que no és normal és que quan sigui imperatiu utilitzar-la decepcioni (però com tot, és opinable. Aquí, de fet, pretenia més reflexionar que no pas criticar).

Encantat de retrobar-te virtual i realment, mestre!